· 

Hersenspinsels

Je kent vast wel het symbool van Yin en Yang. Wit en Zwart. Het wit zie je het beste, als er zwart naast ligt. Het zwart is op zijn zwartst als er wit naast ligt. Wit en zwart kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Je zou er voor kunnen kiezen om je helemaal op wit richten, maar het zwart is er ook. Zwart wil ook gezien worden. En dan gaat het over de kleuren in de breedste zin van het woord. Wit wordt vaak geassocieerd met rein, goed, zuiver, helder, positief. Zwart wordt vaak geassocieerd met vuil, slecht, onzuiver, troebel, negatief.

En jammer genoeg moeten we heden ten dage steeds nadenken wanneer en in welke context we die twee kleuren noemen. Anders zou het zomaar kunnen zijn dat iemand zich gediscrimineerd voelt en/of word je voor rascist uitgemaakt. Maar evenals de kleuren wit en zwart, hebben alle mensen die wit en zwart zijn - en alle andere kleuren en rassen - elkaar nódig. Alle rassen en alle kleuren hebben namelijk hele mooie eigenschappen, gebruiken en rituelen, recepten; noem het maar op. Anders of ouder(wetser) etc. misschien dan we zelf gewend zijn, maar wat maakt het uit? Anders kan ook goed zijn! Kijk naar wat je van elkaar kunt leren. Duik erin en kijk naar alles wat je tegenkomt. Als een kind dat voor het eerst in het Sprookjesbos van de Efteling is.

Hetgeen je bevalt kun je je eigen maken en invoeren in je eigen gewoonten en rituelen. Leer van elkaar. Verwonder je over de verschillen en verrassende overeenkomsten.

 

Anders wordt vaak gezien als afwijkend. Als onbekend (en onbekend maakt onbemind). Maar wat is de norm? Wat is normaal?

 

Laten we het bijvoorbeeld even over lengte hebben. In groep 8 ben je het grootst (je hebt de meeste ervaring omdat je al 7 groepen hebt doorlopen en je hebt meer levenservaring dan een kleutertje in groep 1). Soms ben je ook letterlijk het grootst.

Maar dan ga je naar de middelbare school. Daar begin je weer onderaan. Je bent nieuw en weet nog weinig tot niks van het leven daar. Je ben daar het kleinst. Qua lengte misschien ook maar zeker qua ervaring. Dus wat is normaal? Op de middelbare is het normaal om het kleinste te zijn en op de lagere school is het normaal om de grootste te zijn. Wat normaal is hangt af van de omging waar je je in bevind en wat daar gebruikelijk is. En door wie je wordt beoordeeld en wat voor diegene als normaal wordt beschouwd. 

 

Wat zou het heerlijk zijn als iedereen gewoon zichZELF kan en mag zijn. EEN met zichZELF. Met respect voor alles en iedereen om zich heen en dat dit ook wederzijds is.

EEN zijn. BE ONE.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0