· 

Koningsdagoverdenkingen

27 april 2021 vandaag; de 54e verjaardag van onze koning Willem Alexander. Óf je hebt er iets mee, óf je hebt er niks mee. Allebei oké natuurlijk.

 

Maar nu heb ik een vraag aan jou: 'Hoe zit het met jóuw Koninkrijk?' Dus niet die van De Oranjes maar die van jouZELF? Hoe ziet het met jouw eigen systeem?

 

Wie zit er op de troon als het gaat om dat eigen systeem van jou? De perfectionist misschien? Heeft die de scepter in de hand en is die bepalend voor wat er gebeurt en wat niet? Of is de perfectionist ondergeschikt aan zijn 'volk' en zijn het anderen (deelpersonen) die eigenlijk de dienst uitmaken en waardoor degene op de troon het juist níet voor het zeggen heeft....

 

En waar heb jij je in de loop van je leven allemaal mee bekroond? En wat was nu echt de kroon op je werk? En geloof je wat anderen allemaal over je zeggen/gezegd hebben?

En als je een lintje zou krijgen bij de Lintjesregen, waarvoor zou je die dan krijgen/verdienen? Zou je willen ruilen met onze Koning of met Koningin of met bijvoorbeeld Amalia? Waarom wel of waarom niet?

  

Interessante vragen op zo'n dag als vandaag... Koningsdag....

 

Heb je al eens ooit goed naar een kroon gekeken? De 'punten' zijn naar boven/buiten gericht.... passend bij de pracht en de praal die bij een Koningshuis hoort. Heel veel voor het oog. ALLES voor het oog eigenlijk...

 

Denk bijvoorbeeld eens aan de serie op Netflix: 'The Crown'; over het Britse Koningshuis. Heel interessant om eens een kijkje te nemen binnen de paleismuren van de Windsors.  Het Britse Koningshuis dat onder andere bekendstaat om haar 'stiff upperlip'. Hen is geleerd om ten alle tijden hun emoties onder controle te houden. Alles voor het oog..... Alles voor de buitenwereld. Niet/nooit laten zien hoe het er van binnen (met je emoties) aan toe gaat.

Niet raar dat Lady Di zo geliefd was bij het volk. Zij was de prinses van het volk en werd op handen gedragen. Maar niet door de andere royals. Diana deed en kon namelijk alles wat zij af hadden moeten leren en zagen haar zelfs als een bedreiging.

 

De kroon ken je (wellicht) ook van Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen). Die doornenkroon heeft niet alleen 'punten' naar boven gericht maar ook nog andere punten. Die pijnlijk in het hoofd van Christus drukten en maakten dat het bloed over zijn gezicht naar beneden stroomde.

 

Die naar beneden gerichte doornen staan voor het naar binnen keren in jezelf. De pijn(lijke)stukken opzoeken, vervolgens beetpakken en ermee aan de slag gaan.

IN jeZELF keren en de buitenwereld enkel als spiegel gebruiken om erachter te komen wat je in je binnenwereld aan moet pakken. En als het dan zover is dat je helemaal één met jeZELF bent, dan ben je een voorbeeld voor de ander(en). 

 

We hebben zó geleerd om alles buiten onsZELF te zoeken. Ook als het gaat om de LIEFDE. We leerden dat je een ander nodig hebt om gelukkig te zijn/worden/blijven.

 

Samen één zou je zeggen maar eigenlijk ieder dus maar half! 

 

Allebei EEN met jeZELF, 2 harten dus die naast elkaar kloppen. Dát klopt wel. Dán krijg je het beste van 2 werelden. (H)éérlijk toch!

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0